top of page

Kalkoen in tonijnsaus

Tacchino tonnato

Ingrediënten 4-8 personen

1 stuk kalkoenborst van 750 gram (mag ook zwaarder zijn)

3 kleinere wortels in stukken gesneden

1 gele ui in vieren gedeeld (met schil)

2 stengels bleekselderij in stukken

Scheut olijfolie

10-15 peperkorrels

Zout


3 eieren: 2 eidooiers en 1 heel ei

2-3 theelepeltjes mosterd

3-4 eetlepels citroensap (liefst vers)

Olijfolie

Zonnebloemolie

4 augurkjes

1,5 eetlepel kappertjes + voor garnering

250 gram tonijn (uitlekgewicht)

Peper uit de molen

Blaadjes basilicum (vers)


🕐 40🔪🍳 240✋🏽 👩🏼‍🍳👩🏼‍🍳


1. Vul een grote kookpan van 5-6 liter tot de helft met water. Voeg aan het koude water de in stukken gesneden schoongemaakte wortel, de stengels bleekselderij, de ui, peperkorrels, scheut olijfolie en zout toe. Breng het water aan de kook.

2. Als het water kookt: de kalkoenborst erin doen. Het geheel (afhankelijk van de grootte) zo’n 30-40 minuten zachtjes laten koken. Kalkoenborst eruit, afdekken en af laten koelen. In de zomer: direct in de koelkast leggen. Laat de kalkoenborst minstens vier uur flink afkoelen. Tussendoor kun je 'm al in dunne plakken snijden, want dan koelt-ie sneller af. Wel steeds afdekken met plasticfolie.

3. Maak ondertussen de saus. Doe de eidooiers en het hele ei in een blender of een mengkom. Doe er twee tot drie theelepels mosterd bij en meng het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens het citroensap toe. Weer goed mengen.

4. Terwijl de staafmixer of de blender draait: voeg om en om met dunne straaltjes de olijfolie en de zonnebloemolie toe. Olijfolie geeft een wat pittiger smaak aan de saus. Naar smaak dus de verhoudingen tussen de twee oliën aanpassen. Net zolang olie toevoegen totdat de saus bindt. Als die echt dik en lobbig is het apparaat uitschakelen.

5. Voeg vervolgens de kappertjes, augurkjes en de tonijn toe. Weer de blender of staafmixer aanzetten en alles goed door elkaar werken. Voeg zout en peper toe naar smaak en wat verse blaadjes basilicum. Als de saus nog niet fris genoeg is: voeg wat citroensap toe. Is de smaak goed, dan kan de saus afgedekt in de koelkast worden weggezet.

6. Haal de kalkoenborst na 3-4 uur uit de koelkast en schenk de saus over de dunne plakken die je dakpansgewijs op een bord hebt gelegd. Dek de boel af en laat de saus in de koelkast goed intrekken voor ongeveer 30 minuten. Serveer porties op aparte bordjes of op een grote schaal. Garneer met kappertjes en wat blaadjes basilicum.


👉🏽 Heb je geen blender of staafmixer, dan kun je altijd goede mayonaise kopen en daar de tonijn, augurk, kappertjes, wat extra mosterd en citroensap doorroeren. Het is niet zo lekker, maar een prima alternatief.

👉🏽 Dit recept kun je prima serveren als hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht. Heb je een buffet dan is dit ook een ideaal gerecht.

 

Leuk om te weten

Traditionele recepten krijgen in de Italiaanse keuken steeds vaker wat luchtiger broertjes en zusjes. Er wordt meer met kip, kalkoen of ander gevogelte gewerkt. Vooral in de zomermaanden staan deze ingrediënten vaker op het menu. Een variant op de klassieker ‘vitello tonnato’ is deze ‘tacchino tonnato’. In plaats van kalfsvlees wordt een kalkoenborst gebruikt.

Mijn lieve vriendin Cristina (✝︎ 2012) was dol op dit gerecht. Als rechtgeaarde Italiaanse beweerde ze altijd dat niemand beter tonnato kon maken dan een Italiaanse. We hebben een battle gehouden. Dit recept is als winnaar uit de bus gekomen.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page